Achtergronddocumenten bij persbericht

Brief

Aan de fracties gemeenteraad Waadhoeke

Op 24 maart a.s. zal onze werkgroep van 19:00 – 19:30 uur aan uw
fracties een toelichting mogen geven op onze zienswijze met betrekking
tot het voorgestelde bestemmingsplan Hoarnestreek 10-14 te
Tzummarum. Op 3 april 2025 zal uw raad een schrijven van het College van B&W behandelen waarin het college aan de Raad voorstelt het bestemmingsplan Hoarnestreek 10-14 te Tzummarum vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan maakt aan Hoarnestreek 14 een zelfstandig co-vergistingsbedrijf met nabewerking van digestaat en vervloeiing van CO2 mogelijk en met een jaarlijkse verwerking van 100.000 mest en co-producten, terwijl het huidige bestemmingsplan een co-vergister mogelijk maakt die ondergeschikt is aan het agrarisch bedrijf.

De werkgroep ‘Mestvergissing Tzummarum-Koehoal’ wil de fracties in de Gemeenteraad
overtuigen om te besluiten het bestemmingsplan niet vast te stellen. Onderstaand onze
argumenten. De onderbouwingen van deze argumenten vindt u in de bij deze brief horende bijlage.

  1. De verzelfstandiging van de co-vergistingsactiviteiten leidt tot een niet-agrarisch bedrijf in het landelijke gebied, dat in het voorstel ten onrechte als niet-industrieel wordt aangemerkt. De provinciale omgevingsverordening staat vestiging van een afzonderlijke industriële activiteit in het buitengebied niet toe (artikel 1.2.1).
  2. De reactienota op de zienswijzen (punt 22) stelt dat – indien het bedrijf wel als stedelijk c.q. industrieel moet worden aangemerkt – de provinciale omgevingsverordening met artikel 6.2.2 toch ruimte biedt voor het vestigen van een zelfstandige vergistingsinstallatie in het landelijk gebied. In deze situatie is dat echter niet mogelijk, zoals de provincie eerder ook gemotiveerd heeft aangegeven
  3. Het ontwerpbestemmingsplan maakt uitbreiding van de co-vergistingsactiviteiten en
    bouwwerken mogelijk die met het huidige bestemmingsplan niet gerealiseerd kunnen worden. Dat geldt ook als rekening wordt gehouden met de geldende vergunningen.
  4. Het is geen goede ruimtelijke ordening om een vergistingsbedrijf van deze aard en omvang op deze locatie mogelijk te maken. De toch al grote negatieve invloed van de co-vergister op het leefklimaat wordt daarmee nog versterkt.
  5. Het maatschappelijk draagvlak voor een co-vergister in het buitengebied ontbreekt.

Informatiebijlage bij brief fracties gemeente Waadhoeke

https://mestvergissing-tzummarum.nl/wp-content/uploads/2025/03/Informatiebijlage-bij-brief-aan-fracties-t.b.v.-overleg-24-maart.pdf